Ved beregning av resultatet for en regatta, kan Arrangøren fritt velge blant metodene som det er grunnlag for i målebrevene. Tabellen nedenfor gir en oversikt over hva som benyttes i NOR Rating. Metodene på nivå 1 og 2 baseres på de ferdig utregnede ratingtallene i den nasjonale tabellen. Metodene på nivå 3 baseres på den fullstendige ratingmatrisen.
Metodene på høyere nivå er mer nøyaktig og rettferdige enn på lavere nivå, men krever også mer arbeid og kompetanse av arrangøren.
Prinsippene for Singeltall og Trippeltall og de forskjellige banegeometriene (Nivå 1 og 2) er gjennomgått i artikkelen "Fra rating til resultat" under Seilere\Faglige artikler. Nivå 3-metodene er nærmere beskrevet i artkkelen "Avansert resultatberegning".
Nivå 1.
Singeltall
Singeltallet APH benyttes når det ønskes enklest mulig beregning, uansett banegeometri og vindforhold.
Singeltall blir riktigst når vindstyrken er rundt 6 m/s. Beregninger med APH blir rimelig gode når vindstyrken ventes å variere bredt eller er uforutsigbar. Dette er gjerne situasjonen for lengre seilaser. (Distanseseilaser).
APH baserer modellen for vindvinkler på en bane med sirkelgeometri. Dette passer best hvis løpet inneholder flere vindvinkler, både motvind og medvind. Slik er det gjene hvis målområdet er i nærheten av startområdet.
Singeltall er også gitt for regatta på pølsebane. Men for kappseiling der det legges arbeid i å lage en riktig konkurransebane med utlagte merker, anbefales det å benytte metoder på høyere nivå, dvs. trippeltall eller PCS. (Se nedenfor)
Nivå 2.
Trippeltall
Trippeltall benyttes når vindstyrken i hovedsak holder seg innenfor bånd på 3-4 m/s. Dette er ofte situasjonen ved kortere seilaser. (Baneseilaser). Arrangøren bestemmer hvilket sett av ratingtall som skal gjelde, basert enten på værmelding før seilasen eller observasjoner unde seilasen. Det bør stå i kunngjøringen at valget av beregningsmeode og ratingtall ikke er gjennstand for protest eller godtgjøring.
NOR Rating oppfordrer til bruk av trippeltall. Trippeltall gir mer rettferdige resultater enn singeltall, særlig hvis vinden er utpreget svak eller sterk.
Vindstyrkene for de enkelte trippeltallene er slik:
Svak vind (Lite vind) 3-4 m/s
Middels vind 4-7 m/s
Stek vind (Mye vind) 7-10 m/s
Trippeltall kan kombineres med flere ulike løps-geometrier.
Ved bruk av Pølsebane bør toppmerket ikke ligge mer enn 20 grader skjevt i forhold til vindretningen. Er banen skjevere enn 30 grader, kan sirkelbane-tall (Tretall Distanseseilas) like gjerne benyttes.
Hvis hele løpet i hovedsak bare har motvind eller medtvind, så bør ratingtallene for Motvind/Medvind benyttes. Dette er ofte tilfellet når start og mål er på hvert sitt sted, med et mer eller mindre rett strekk mellom.
Motvind tar hensyn til vindvinkler fra 0 til 60 grader sann vind, men hovedtyngden ligger på kryss VMG og 52 grader. Motvind passer alså godt til et løp som for det meste må utføres med kryss (bidevind), men kan også inneholde rommere kurser ("stikk i skjøtet").
Medvind inkluderer vindvinklene 180, 150 og 135 grader sann vind, og passer seilaser som i all hovedsak kan utføres med spinnaker.
For løp med det meste av vinden tvers, sann vind, benyttes sirkelbanemodell.
Nivå 3.
Polar Curve Scoring - PCS.
Arrangøren må bestemme hvilken banegeometri som skal benyttes. PCS kan benyttes for de faste banegeometriene sirkelbane og pølsebane. Metoden estimerer selv vinden på regattabanen. Beregningen baseres på båtenes gjennomsnittsfart og rating. Metoden er særlig godt egnet for baneseilaser der båtene seiler under like vindforhold.
Båten med sterkest beregnet vind ("scoring wind"), vinner. Tanken er at det er denne båten som har gjort færrest "feil" og som dermed har seilt nærmest opp til sin rating.
Det er i prinsippet ikke nødvendig å bestemme den virkelige vindstyrken for å etablere vinner-rekkefølgen. Men for å kunne vise forskjeller i korrigert tid tid, slik vi er vant med, settes gjennomsnittlig vindstyrke på regattabanen gjerne lik beregnet vind for vinnerbåten, og korrigerte tider beregnes fra dette.
Konstruert bane.
Det er mulig å konstruere en beregningsmodell for en banegeometri som helt svarer til den virkelige, "geografiske" banen.
- Banen beskrives med leggenes lengder og geografiske retninger, gjerne vha. koordinater. Vinden beskrives med en vindretning og vindstyrke som er felles for hele banen.
- Alternativt kan vindvinkelen og vindstyrken angis eksplisitt for hver av leggene i løpet.
- Det er mulig å anvende beregnet vind ved bruk av PCS
- Særlig aktuelt ved seilaser som ikke ligner noen av standardgeometriene: sirkel, pølse, mot- og medvind.
- I den grad vindstyrke og vindvinkler er riktig, gir metoden svært nøyaktige resultater.
Weather Routing Scoring
Ved lange distanseseilaser vil gjerne vindforholdene ikke være stabile under seilasen, men endre seg i tid og sted. Optimal rute vil ikke alltid være den samme fra båt til båt. Metoden Weather Routing Scoring (WRS), baseres på nøyaktige meteorologiske data og havstrøm-data for området det skal seiles i, samtidig som den tar hensyn til den enkelte båts fartsegenskaper. Beregningsprogrammet finner forventet seilt for hver båt, forutsatt at båten velger otimalt løpt og seiler opp til sin rating. Utregning av regattaresultatet baseres på dette. Metoden er under utvikling og utprøving av ORC. Det ventes at et alment tilgjengelig beregningsverktøy skal foreligge i 2025.
OM RMS-filer
Alternativet til å hente ut ratingtall fra de enkelte målebrevet og "håndregne" resultatene, eventuelt med hjelp av regneark, er å bruke regneprogrammer slik som ORC Scorer (gratis), Manage2Sail, Sail Race Systems eller tilsvarende. Disse henter alle ratingdata direkte fra en database og håndterer både enkle og mer avanserte beregningsmetoder. De krever ingen manuell inntasting av deltakerbåtenes rating.
RMS-filene til båtene som har kjøpt målebrev for sesongen, er offentlige og lett tilgjengelig fra ORCs database. De kan lastes ned gratis. RMS-filene inneholder rating-informasjon til bruk i alle modeller for resultatberegning. Filene gir mulighet for nøyaktige metoder og skreddersydde løsninger for en aktuell regatta. Filene finnes for båter med fullt mannskap, for shorthanded-båter og båter uten spinnaker/flygende forseil.
SGP