I regatta med jaktstart starter båtene på ulike tidspunkt. Den langsomste båten starter først. Deretter starter båtene èn etter èn, slik at de raske må ta opp jakten på de langsommere. Første båt i mål vinner. Hvis flere båter seiler helt opp til sin rating, så vil de komme i mål samtidig.

Starttidspunktet for den enkelte båt beregnes av arrangøren og oppgis som en respitt, dvs. hvor lenge båtene skal starte etter båten som starter først. Seilingsbestemmelsene må beskrive hvordan båtene skal få informasjon om når de skal starte. 

Respitten beregnes greit i et regneark (Excel) basert på båtenes rating og løpets lengde, slik det er vist i eksemplet nedenfor. Last ned regnearket og ta det i bruk ved å fylle inn egne data  i de gule feltene: Jaktstart_c.xlsx

Jaktstart c

  1. Arrangøren må bestemme Løpets lengde målt i nautiske mil. Denne legges inn i regnearket. (Se gult felt.)  Løpets lengde er en viktig størrelse i beregningene.
  2. I kolonnen Rating (TOT), legges  APH-ratingtallet inn for den enkelte båt, slik tallet står i  målebrevet. (APH TOT = Distanseseilas ettall) 
  3. I kolonnen Rating (s/nm) beregnes forventet båtfart målt i sekunder per nautisk mil basert på ratingtallet. (Beregnes slik: Rating (s/nm) = 600/Rating (TOT))
  4. Beregnet seiltid (s) for løpet fremkommer slik: Rating (s/nm)  x  Løpets lengde i nautiske mil. Beregnet seiltid er den tiden en båt trenger for å seile løpet, hvis den seiler opp til sin rating. Den blir vist i sekunder. 
  5. Respitt for en bestemt båt er differansen mellom beregnet seiltid for den aktuelle båten og beregnet seiltid for båten som skal starte først.
  6. Det er hensiktsmessig å konvertere respitten til timer, minutter og sekunder (t:m:s). Se kolonnen lengst til høgre.

I eksemplet er Pricilla den langsomste båten og dermed den som skal starte først. Hvis Pricilla for eksempel skal starte kl. 18:00:00, så skal Anitra starte 18:19:59 og MoMo 18:24:13 osv. 

Det vil være til hjelp for seilerne om startlisten sorteres etter stigende rekkefølge for respitten. Som regel går det greit om båtene selv har ansvaret for å starte på rett tidspunkt. Men det beste er å benytte banemannskap.   

Respitten kan beregnes så snart påmeldingen er avsluttet og klar. Startlisten med starttidspunktene kan da formidles elektronisk til deltakerne slik seilingsbestemmelsene beskriver.  

Nøyaktigheten ("rettferdigheten") kan forbedres ved at det benyttes trippeltall-rating i stedet for APH. Sett inn relevant tall for svak vind (3-4 m/s), middels vind (4-7m/s) eller sterk vind (7-10 m/s)  i kolonnen for Rating (TOT). Hvis trippeltall brukes, bør startlisten sendes ut så nær regattastart at det er rimelig sikkert hvordan vinden kommer til å bli under seilasen. 

En arrangør som har ambisjon om å legge inn ratingtall for eksakt vindstyrke, kan benytte tallene fra målebrevet side 2, merket:  "Selected Courses". Her er ratingtallene gitt i sekunder per nautisk mil og kan legges direkte inn i kolonnen "Rating (s/nm)". Men usikkerheter, slik som varierende vindstyrke og avvikende banegeometri, vil ofte overskygge forbedringen.  

SGP