Forenklet ml

Det er mulig å kjøpe målebrev uten at båten blir fysisk målt slik det kreves for ordinært målebrev. Det er enkelt og går raskt. 

Forutsetningen er at det finnes tilstrekkelig informasjon om båten slik at en søsterbåt med samme mål kan bli identifisert eller at riktige mål kan hentes fra andre kilder. De fleste nye regattaseilerne i NOR Rating har en båtmodell som allerede finnes i ORC's database, som NOR Rating har tilgang til. ORC får innrapportert nesten alle båtmodeller som kommer på markedet. Ellers så finnes båttypen sannsynligvis i NOR Ratings egen database. Dermed er modellen og dens mål allerede kjent.

Ulempen med å ikke måle båten fysisk, men at målene i stedet "estimeres", er at ratingen blir litt høyere, dvs. litt "raskere" enn det en nøyaktig fysisk måling ville gitt. Kanskje 2% høyere. Det blir slik for å sikre at du ikke får en urettferdig "gunstig" rating pga. usikkerhet i målene. Dette lever du godt med i begynnelsen av "regattakarrieren".

Slik gjør du:  Den som vil kjøpe målebrev med forenklet måling, må identifisere båtmodellen. Er båten ny, vil leverandøren kunne hjelpe til med dette. Da følger det gjerne tilstrekkelig dokumentasjon med båten slik at modellen blir entydig bestemt. Variasjoner kan finnes i "seilgarderoben", men også kjøltype, rigg, innredning og utstyr forøvrig kan variere.

Hvis det er en eldre båt, vil det være en fordel om du finner noe dokumentasjon. Foto av båten når den står på land vil kunne være til god hjelp. Er båten gammel, er seilene sannsynligvis ikke originale. Kan hende du kan foreta noen enkle kontrollmål selv, slik som noen omtrentlige seilmål, lengde og bredde av skroget, mm.

Henvend deg direkte til Servicekontoret This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tlf 21 02 90 00, så får du veiledning.  

Målesjef vil fastsette målene etter nærmere regler gitt i Klassereglene og Måleveiledningen.  Målebrevet får påskriften: «FORENKLET MÅLING». 

Se også artiklene: "Introduksjon til kappseiling"

SGP