Jaktstart Holmestrand

Regatta som arrangeres med jaktstart ("gunderstart"), er spennende og populært. Poenget her er at langsomme båter gis et forsprang i tid i forhold til raske båter, slik at alle båtene kommer til mål omtrent samtidig. Da blir det spenning og "nærkamp". Det er ikke behov for å registrere tidspunktet for målgang. Første båt i mål vinner.

Starttidspunktet beregnes av arrangøren basert på båtenes rating. Forskjellige metoder har blitt benyttet til dette. På NOR Ratings hjemmeside for Arrangører ligger det nå en enkel veiledning med et excel-ark som kan kopieres og brukes som mal. Klikk: JAKTSTART. Regattaen krever litt planlegging og forberedelse, men egentlig ikke noe særlig mer enn ved vanlig NOR Rating regatta. 

Er jaktstart rettferdig? Ja, den er ikke så veldig mye mer "urettferdig" enn regatta med vanlig start. I Norge bruker vi tid-på-tid resultatberegning (TOT) ved vanlig regatta fordi denne metoden er best hvis vinden varierer en del i styrke. Jaktstart bygger på tid-på-distanse prinsippet (TOD). Denne beregningsmetoden  brukes fortsatt av mange nasjoner og oppfattes som godt brukbar.

SGP